Vizītē Latvijā ieradīsies Kosovas aizsardzības ministrs

11/22/2021 - 16:50
Aizsardzības politika
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

No 23. līdz 25. novembrim vizītē Latvijā uzturēsies Kosovas aizsardzības ministrs Armends Mehajs (Armend Mehaj), lai tiktos ar Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadību, kā arī  parakstītu saprašanās memorandu par abu valstu ciešāku sadarbību aizsardzības jomā.

Trešdien, 24. novembrī, plkst. 9 aizsardzības ministrs Artis Pabriks kopā ar Kosovas aizsardzības ministru A. Mehaju noliks ziedus pie pulkvedim Oskaram Kalpakam veltītā pieminekļa Rīgā. Pēc tam aizsardzības ministri apspriedīs reģionālās drošības jautājumus, kā arī parakstīs saprašanās memorandu par ciešāku sadarbību aizsardzības jomā.

Dienas gaitā Kosovas aizsardzības ministrs tiksies ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu, apmeklēs Ādažu bāzi, lai tiktos ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Sandri Gaugeru, kā arī apmeklēs pašmāju bezpilota lidaparātu izstrādātāju “UAV Factory” ražotni.

Pirmais saprašanās memorands starp Latviju un Kosovu par sadarbību aizsardzības jomā tika parakstīts 2012. gada 6. septembrī.  Abas valstis ir vienojušās paplašināt sadarbības memorandu, ņemot vērā partnervalsts īstenotās reformas aizsardzības jomā, Nacionālo bruņoto spēku iesaisti NATO miera uzturēšanas operācijā Kosovā, kā arī abu valstu plānus stiprināt un attīstīt pašmāju militāro industriju.

Jau ziņots, ka miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvija jau ir piedalījusies šajā operācijā no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999. gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā, un tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudzetniskas Kosovas attīstību.

 

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākais eksperts
Roberts Skraučs
Tālrunis: 67335393
E-pasts: roberts.skraucs@mod.gov.lv