Pabriks ar Azerbaidžānas vēstnieku pārrunās drošības situāciju Dienvidkaukāza reģionā un divpusējo sadarbību

11/24/2021 - 16:08
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Rīt, 25. novembrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Azerbaidžānas vēstnieku Latvijā Elnuru Sultanovu (Elnur Sultanov), lai pārrunātu drošības situāciju Dienvidkaukāza reģionā un abu valstu divpusējo sadarbību aizsardzības jomā.

Latvija iestājas par karadarbības pārtraukšanu Kalnu Karabahā un konflikta risināšanu diplomātiskā dialoga ceļā, balstoties vispāratzītajos starptautisko tiesību principos un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Minskas grupas darbā.

Azerbaidžāna ir viena no Austrumu partnerības valstīm, ar kuru Latvija sadarbojas aizsardzības jomā, sniedzot atbalstu Azerbaidžānas bruņoto spēku attīstībā. 

2005. gadā noslēgtā divpusējās sadarbība līguma ietvaros Latvija nodrošina angļu valodas apmācību Azerbaidžānas bruņoto spēku pārstāvjiem, kā arī iespēju piedalīties ūdenslīdēju kursā.

Tāpat Latvija piedalās trasta fondā, kura finansējums paredzēts Austrumu partnerības valstu pārstāvju dalībai Eiropas Savienības Kopējās drošības un aizsardzības politikas aktivitātēs. 

Latvijas, Lietuvas, Ungārijas un Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministriju izveidotais trasta fonds darbojas kopš 2015. gada ar mērķi sekmēt drošību un stabilitāti Eiropā, sniedzot atbalstu Austrumu partnerības valstīm. 

Azerbaidžāna kopš 1994. gada ir NATO programmas „Partnerattiecības mieram” dalībvalsts, un patlaban piedalās NATO apmācības operācijā „Resolute Support” Afganistānā. 

Azerbaidžāna līdz ar Armēniju, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu ietilpst Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmā, kas tika izveidota 2009. gadā kā Eiropas Savienības kaimiņvalstu politikas sastāvdaļa.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākais eksperts
Roberts Skraučs
Tālrunis: 67335393
E-pasts: roberts.skraucs@mod.gov.lv