Pabriks: Latvija pateicas ASV par paredzēto finansējumu Baltijas drošības stiprināšanai

12/29/2021 - 18:05
Starptautiskā sadarbība
Aizsardzības politika
Spēju attīstība
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

27. decembrī ASV prezidents Džo Baidens parakstījis ASV Nacionālo aizsardzības autorizācijas aktu 2022. fiskālajam gadam, kurā iekļautā Baltijas Drošības iniciatīva paredz 150 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas valstu aizsardzības spēju attīstībai 2022. gadā. 

“Pateicamies mūsu stratēģiskajam partnerim ASV par šo nozīmīgo atbalstu Baltijas valstu aizsardzības stiprināšanai, kas ļaus ieguldīt resursus kritiski svarīgu spēju attīstībai NATO austrumu flangā, kā arī veicinās savietojamību ar ASV un citu sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem, būtiski stiprinot reģionālo drošību,“ uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. 

Baltijas Drošības iniciatīvas (Baltic Security Initiative) līdzekļu izlietojums tiek plānots tādu reģionāli svarīgu aizsardzības spēju attīstības atbalstam kā pretgaisa aizsardzība, netiešās uguns atbalsts, jūras telpas novērošana un agrīnā brīdināšana, komandvadība, izlūkošana un speciālo operāciju spējas. 

Papildus šis finansējums varētu tikt novirzīts arī Baltijas valstu kopējam raķešu artilērijas spējas attīstības projektam, kura ietvaros šobrīd norisinās visu trīs valstu komunikācija ar ASV.

ASV Kongresa apstiprinātais un prezidenta parakstītais Nacionālās aizsardzības autorizācijas akts (National Defense Authorization Act), paredz stingru atbalstu Eiropai gan caur politiskām iniciatīvām, gan caur divpusējiem un daudzpusējiem finansiālā atbalsta mehānismiem. Tas ir būtisks ASV atbalsts Baltijas valstīm un spēcīgs signāls pretinieka atturēšanai.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

2018. gadā Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valstu partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau 28 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus. 

ASV Armija Eiropā un Mičiganas Nacionālā gvarde arī sekmēja militārā lidlauka “Lielvārde” instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšanu, sniedzot atbalstu gan personāla sagatavošanā, gan, piemēram, aeronavigācijas un gaisa kuģu bremzēšanas sistēmu jomās. 

Tāpat ASV ir sniegušas atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot munīciju pašgājējhaubiču sistēmām un mīnmetējiem, kā arī Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus. ASV Eiropas Atturēšanas iniciatīvas ietvaros ASV sniegušas nozīmīgu ieguldījumu Latvijas militārās infrastruktūras attīstībā.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv