Bļodniece: Karavīru sociālā aizsardzība ir aizsardzības nozares prioritāte

01/11/2022 - 16:11
Latvijā
Dienesta gaita
Information prepared by
Preses nodaļa

Šodien, 11. janvārī, Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto likumprojektu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas paredz izveidot mājokļu atbalsta programmu Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīriem, radot iespēju saņemt garantiju bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai.

“Karavīru sociālās aizsardzības pakete ir viena no mūsu politiskajām prioritātēm, jo par ģimenes labklājību un nākotni drošs karavīrs var pilnvērtīgi nodoties dienestam un kalpot valstij. Izveidojot atbalsta programmu, karavīrs jau dienesta laikā varētu iegādāties īpašumā dzīvokli vai māju netālu no sava dienesta vietas, veidot ģimeni tuvu tai. Tas ir būtisks faktors palikšanai dienestā un sekmē arī reģionu attīstību, iedzīvotāju piesaisti reģionos, kas savukārt dod pienesumu vietējām pašvaldībām, novadu attīstībai kopumā, vietējai uzņēmējdarbībai,” uzsver Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece. 

Lai nodrošinātu pēc iespējas izdevīgākus nosacījumus aizdevuma iegūšanai, Aizsardzības ministrija ir ierosinājusi noteikt profesionālā dienesta karavīram līdzīgus nosacījumus kā jaunajām ģimenēm ar bērniem – iespēju saņemt garantiju, samazinot pirmo iemaksu līdz 25%, tajā skaitā uz garantijas pārvaldības izmaksām – noteikt vienreizēju maksu par garantijas pieteikuma izskatīšanu 2,5% apmērā no piešķirtās garantijas summas.

Lai īstenotu likumprojektā noteikto, Aizsardzības ministrija atbilstoši AS “Attīstības Finanšu institūcija Altum” veiktajiem aprēķiniem ar pamatdatiem – 200 pieteikumi gadā, pie 20% garantijas apmēra, ar vidējo aizdevuma summu 85 000 euro, ir plānojusi nepieciešamo finansējumu 480 000 euro apmērā no 2022. gada. 

Pēc programmas ieviešanas Aizsardzības ministrija ir gatava pārskatīt šīs programmas izmantošanas pieprasījumu un lemt par finansējuma apjoma izmaiņām budžeta ietvaros.

Grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” izstrādāti, lai novērstu situāciju, ka, uzsākot dienestu, karavīrs var neatbilst nevienai no šobrīd noteiktajām valsts palīdzības dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai mērķgrupām, ja viņam nav nodibināta ģimene, nav bērnu vai nav iegūta atbilstoša izglītība.

Grozījumus likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” Saeima atzinusi par steidzamiem un 13. janvārī skatīs otrajā, galīgajā lasījumā. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv