Pabriks: Gāzes rezerves Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir pietiekošas

01/17/2022 - 19:14
Latvijā
Infrastruktūra
Information prepared by
Preses nodaļa

Šodien, 17. janvārī, tikšanās laikā ar vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS „Conexus Baltic Grid” pārstāvjiem aizsardzības ministrs Artis Pabriks pārliecinājās, ka gāzes rezerves Inčukalna pazemes gāzes krātuvē Latvijai ir pietiekošas.

“Ņemot vērā izskanējušās ziņas par PAS “Gazprom” plānotajiem remontdarbiem gāzesvadam Valdaja – Pleskava, vēlējos apmeklēt Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un iepazīties ar esošo situāciju. Varu apgalvot, ka šobrīd gāze krātuvē ir pietiekošā apjomā, un tā noteikti pietiks vismaz esošajai ziemas sezonai. Enerģētika ir svarīga nozare, un šobrīd šai tēmai ir pievērsta būtiska uzmanība arī Eiropas Savienības līmenī. Uzskatu, ka līdztekus gāzei, kā enerģijas avotam, Baltijas valstīm ir vēlreiz jāizanalizē nepieciešamība pēc alternatīviem enerģijas avotiem un atomenerģijas, kas ir viena no autonomākajām, drošākajām un tīrākajām enerģijām pasaulē,” pauda A. Pabriks.

Tāpat tikšanās laikā ministrs izzināja Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības principu, potenciālu un plānotos attīstības projektus, kā arī pārrunāja turpmāko sadarbību starp aizsardzības nozari un AS „Conexus Baltic Grid” kopīgu mācību kontekstā, kuru laikā tiktu izspēlētas dažādas krīzes situācijas, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu valsts aizsardzību.

Jau ziņots, ka 17. janvārī Krievijas Federācijas pārvades sistēmā plānots uzsākt remontdarbus gāzesvadam Valdaja – Pleskava, kuru laikā PAS “Gazprom” nomainīs atsevišķus gāzesvada posmus pārvades sistēmas drošības uzlabošanai.

AS „Conexus Baltic Grid” struktūrā ietilpstošā maģistrālā dabasgāzes pārvades sistēma ir 1188 km gara, tieši savienojot Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krieviju.

Inčukalna pazemes gāzes krātuve ir viena no modernākajām dabasgāzes krātuvēm Eiropā, kā arī ir nozīmīgs stratēģiskais objekts Baltijas jūras reģionā, nodrošinot visa reģiona enerģētisko drošību un neatkarību. Aktīvās dabasgāzes ietilpība Inčukalna pazemes gāzes krātuvē var sasniegt līdz pat 2,3 miljardus kubikmetru, šādi pilnīgi nodrošinot Latvijas un reģiona vajadzības pēc kurināmā izejmateriāla.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Gunta Krevica
Tālrunis: 67335067
E-pasts: Gunta.Krevica@mod.gov.lv