Aizsardzības ministrs sarunā ar ASV kongresmeņiem Rīdu un Smitu uzsver Latvijas gatavību iesaistīties drošības stiprināšanā reģionā

01/21/2022 - 18:30
Aizsardzības politika
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Šodien, 21. janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks sazinājās ar ASV Kongresa pārstāvjiem – Senāta bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Džeku Rīdu (Jack Reed) un Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Adamu Smitu (Adam Smith), lai pārrunātu aktuālos drošības izaicinājumus reģionā attiecībā uz Krievijas izvirzītajām prasībām NATO un militārajām aktivitātēm pie Ukrainas robežas, kā arī nepieciešamo atbalstu Ukrainai.

“Krievijas ultimāts pieprasa bezierunu padošanos, bet mēs no savas pieredzes skaidri apzināmies, ka tas būtībā nozīmē līdzīgu notikumu atkārtošanos kā 1939.-1940. gadā. Jā, mēs esam smagi cietuši pagātnē, bet tāpēc vēl jo vairāk negrasāmies pieļaut un piekāpties ierobežojumiem un prasībām, kas apdraud mūsu drošību un neatkarību gan pašlaik, gan nākotnē. Tāpat mēs nepiekritīsim nekam, kas ierobežo arī mūsu sabiedroto drošību un militārās vajadzības. Drošības sadalīšana līmeņos nav pieļaujama. Tas tikai veicinās iespējamu agresiju un pagarinās laiku sabiedroto reakcijai,” pauda A. Pabriks.

Sarunas laikā ministrs sniedza vērtējumu par pašreizējo drošības situāciju reģionā no Latvijas skatupunkta un uzsvēra, ka atturēšanai vajadzētu būt alianses pieejas pamatā attiecībā uz Krieviju. “Atturēšanas stiprināšanai ir jābūt neatņemamai daļai no mūsu kopīgās pieejas Krievijai. Ir īstais laiks pastiprināt NATO atturēšanas un aizsardzības centienus visā NATO Austrumu flangā”. Tāpat A. Pabriks informēja kongresmeņus par Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai un plānoto letālo un neletālo preču piegādi jau tuvākajā laikā.

Aizsardzības ministrs pateicās ASV par centieniem veicināt atturēšanu un sniegto atbalstu Baltijas valstu drošības stiprināšanā un iesaisti kaujas spēju attīstībā.

“Latvijas vārdā pateicos par ASV klātbūtni un konsultācijām ar sabiedrotajiem un partneriem. Mēs turpināsim stiprināt Latvijas, līdz ar to visa reģiona un pasaules drošību un sadarbību gan, piemēram, piedaloties dažādās operācijās, gan, daloties pieredzē aizsardzības attīstības jautājumos,” norādīja A. Pabriks.

Ministrs arī aicināja ASV izvērtēt iespējas sniegt papildu atbalstu Latvijas aizsardzībai, ņemot vērā saspīlēto drošības situāciju, īpaši, izceļot potenciālās iespējas sadarbības veicināšanai starp Latvijas un ASV aizsardzības industrijām.

Senators Rīds augstu novērtēja Latvijas ieguldījumus nacionālās aizsardzības attīstībā un gatavību sevi aizsargāt. Viņš arī uzsvēra sniegto ASV atbalstu Eiropas drošības stiprināšanā un akcentēja nepieciešamību demonstrēt stingru un vienotu sabiedroto nostāju iepretim Krievijai, liekot saprast, ka jebkādai agresijai pret Ukrainu būs ļoti augstas izmaksas.

Savukārt kongresmenis Smits apliecināja, ka Latvija ir uzticama sabiedrotā, un pauda vēlmi stiprināt un attīstīt veiksmīgo sadarbību.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Gunta Krevica
Tālrunis: 67335067
E-pasts: Gunta.Krevica@mod.gov.lv