Pabriks Pentagonā tiekas ar ASV Gaisa spēku un Jūras spēku sekretāriem

04/01/2022 - 14:56
Starptautiskā sadarbība
NATO
Aizsardzības politika
Information prepared by
Preses nodaļa

30. un 31. martā aizsardzības ministrs Artis Pabriks ārvalstu vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs tikās ar ASV Gaisa spēku sekretāru Frenku Kendalu (Frank Kendall III) un Jūras spēku sekretāru Karlosu del Toro (Carlos Del Toro), lai pārrunātu divpusējās sadarbības jautājumus pašreizējo reģionālās drošības izaicinājumu kontekstā un turpmākā militārā atbalsta nepieciešamību Ukrainai, pastiprinot tās iespējas uzvarēt Krievijas uzsāktajā karā.

Tikšanās laikā A. Pabriks izteica arī pateicību par līdzšinējo militāro un finansiālo atbalstu, ko ASV ir sniegusi Latvijai.

“Šī atbalsta turpināšana un paplašināšana ir kritiski nepieciešama ilgtermiņā. Baltijas reģiona aizsardzības stiprināšana ar spējām gaisā, jūrā un sauszemē ir priekšnoteikums, lai nosargātu visu NATO teritoriju. Mums ir nepieciešama gan ASV divpusējā iesaiste, gan arī jāmaina NATO kopējā pieeja aizsardzībai. Mums jāizdara viss iespējamais, lai uzvarētu pašu pirmo kauju. Tas nozīmē – lielāku sabiedroto klātbūtni Baltijā,” uzsver A. Pabriks.

Tāpat sarunu gaitā tika apspriesta arī ASV Gaisa spēku un Jūras spēku klātbūtne Baltijā un mācības gan Latvijas gaisa telpā, gan Baltijas jūrā, kā arī Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku pilnveidošana un ASV iesaiste Baltijas reģiona aizsardzībā.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Šobrīd pastāvīgam dienestam Latvijā ir izvietoti aptuveni 500 ASV karavīri, kuri piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Latvija augstu vērtē ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Gunta Krevica
Tālrunis: 67335067
E-pasts: Gunta.Krevica@mod.gov.lv