Alūksnē notiks rezervistu militārās pamatapmācības kursa mediju diena

05/13/2022 - 12:24
Latvijā
Militārās mācības
Information prepared by
Preses nodaļa

Otrdien, 17. maijā, poligonā “Lāčusils” Alūksnes novadā norisināsies rezervistu militārās pamatapmācības kursa mediju diena, kuras laikā varēs ielūkoties lauka kaujas iemaņu apguves nodarbībās. 

Plkst. 12.30 poligonā “Lāčusils” plašsaziņas līdzekļu pārstāvji būs aicināti piedalīties sausās pārtikas uzturdevas pagatavošanas nodarbībā, kurai sekos iespēja tikties ar kursantiem un Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas pārstāvi, rezervistu kursa priekšnieku. Savukārt plkst. 13.30 varēs apmeklēt lauka kaujas iemaņu nodarbību, kurā kursanti apgūs pārvietošanās veidus dienā, tostarp pārvarot dažādus šķēršļus. 

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki no 6. līdz 27. maijam Kājnieku skolā Alūksnē organizē rezervistu militārās pamatapmācības kursu, kurā brīvprātīgi militārās pamatiemaņas apgūst 48  rezervisti. 

Militārās pamatapmācības kursa laikā rezervisti iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, piemēram, apgūstot ieroču, šaušanas un sakaru apmācību, normatīvos aktus, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju, orientēšanos un medicīnu. Kolektīvās apmācības līmenī, rezervisti apgūst lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks-operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. 

Apmācības notiek klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pilda aktīvo dienestu, viņiem ir karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošina ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru. 

Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildus, rezervisti saņem karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā vai tiek nodrošināti ar ēdināšanu.

Sekmīgi apgūstot militārās pamatapmācības kursu, kursanti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē – rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Kursam varēja pieteikties Latvijas pilsoņi bez iepriekšējās militārās apmācības vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību, pārvalda valsts valodu vidējā līmenī un atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbauda medicīniskā komisija. 

Rezervistu militārajā pamatapmācībā ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi. 

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi, veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki uzsāka 2015. gadā. 

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru. 

Šogad rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks arī no 6. līdz 28. augustam, un tam var pieteikties līdz 17. jūlijam. Informācija par pieteikšanos un dalību kursā pieejama www.mil.lv/index.php/lv/rezerve/rezervistu-militara-pamatapmaciba. Ar papildu jautājumiem aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā pa tālruni 67800270 vai e-pastu rezervists@mil.lv

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvju ievērībai!

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji aicināti apmeklēt mediju dienu, 17. maijā plkst. 12.00 ierodoties Alūksnes novada Alsviķu pagasta Strautiņos pie veikala “LaTS” (atrašanās vietu skat. pielikumā), no kurienes notiks došanās uz mācību norises vietu.  

Lai atspoguļotu rezervistu pamatapmācības norisi, dalību nepieciešams pieteikt līdz 16. maija plkst. 16.00, rakstot uz e-pastu prese@mod.gov.lv un norādot pārstāvēto plašsaziņas līdzekli, vārdu, uzvārdu, personas kodu un auto numuru. 

Līdzi nepieciešams ņemt personu apliecinošu dokumentu – pasi vai personas apliecību. 

Informējam, ka Jūsu dati tiks apstrādāti tikai konkrētā pasākuma vajadzībām. Datu uzglabāšanas laiks – līdz mediju dienas beigām 17. maijā

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv