Pabriks piedalīsies Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksmē

05/25/2022 - 16:31
Aizsardzības politika
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

26. un 27. maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks Sāremā, Igaunijā, piedalīsies Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksmē, kur kopā ar Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku (Arvydas Anušauskas) un Igaunijas aizsardzības ministru Kalli Lānetu (Kalli Laanet) apspriedīs reģionālās drošības izaicinājumus un NATO dienaskārtības jautājumus, tostarp alianses atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu.

Tāpat Baltijas valstu aizsardzības ministri pārrunās aktuālo situāciju Ukrainā saistībā ar Krievijas izvērsto karu un tā ietekmi uz reģionālo drošību, kā arī jau līdz šim sniegto atbalstu Ukrainai un iespējas to turpināt.

Starp dienaskārtības jautājumiem būs arī sadarbība bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanai, tostarp pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanā un Baltijas valstu kopējos iepirkumos, piemēram, par tālās darbības netiešās uguns atbalsta spēju un līgumu par Aizsardzības sadarbības pastiprināšanu.

Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā Baltijas valstis uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību.

Šogad vadošās valsts lomu trīspusējā Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā ir uzņēmusies Igaunija.

Sadarbības formātā tiek realizēti arī vairāki nozīmīgi projekti – Baltijas valstu Apvienotais štāba elements, Sauszemes spēku, Gaisa spēku un Jūras spēku sadarbība (Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON)), kā arī sadarbība Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls.

2013. gada 29. janvārī tika parakstīts Baltijas valstu militārās sadarbības ietvardokuments, kurā ir noteikti Baltijas valstu militārās sadarbības formāti, to funkcijas un atbildība, organizācijas un darbības principi.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Gunta Krevica
Tālrunis: 67335067
E-pasts: Gunta.Krevica@mod.gov.lv