Pabriks tiekas ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu

06/20/2022 - 10:17
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

17. jūnijā, Briselē, Beļģijā notika Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un ASV aizsardzības ministru sanāksme, kurā tika pārrunāti NATO samitā Madridē gaidāmie lēmumi.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) un Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets (Kalle Laanet) pateicās ASV aizsardzības sekretāram Loidam Ostinam (Lloyd Austin III), lielisko sadarbību un ASV līderību NATO un Baltijas reģionā un uzsvēra, ka sagaida vēl ciešāku sadarbību nākotnē. Visi ministri bija vienisprātis, ka Madrides samits ir vēsturiska iespēja būtiski stiprināt kopējās aizsardzības spējas un vienojās kopīgi strādāt pie samita sasniedzamajiem mērķiem. 

ASV aizsardzības sekretārs L. Ostins pateicās Baltijas valstīm par aktīvo lomu, palīdzot Ukrainai atvairīt Krievijas brutālo un nepamatoto agresiju. L. Ostins apliecināja, ka ASV ļoti nopietni uztver NATO 5. paragrāfa saistības un Latvija, Lietuva un Igaunija var vienmēr rēķināties ar ASV palīdzību.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks norādīja uz nepieciešamību stiprināt aizsardzības un atturēšanas principus Baltijas valstīs, Latvijas gadījumā balstoties uz jau notiekošo lielisko sadarbību NATO paplašinātājā kaujas grupā, ko vada Kanāda. Viens no būtiskākajiem posmiem aizsardzības un atturēšanas principu maiņā ir lielākas sabiedroto klātbūtnes nepieciešamība, kas būtu īstenojama uz esošās paplašinātās kaujas grupas bāzes veidojot brigādes līmeņa vienību ar atbilstošām kaujas atbalsta spējām. A. Pabriks uzsvēra, ka par šiem jautājumiem ir ciešs dialogs ar paplašinātās kaujas grupas dalībvalstīm un aicināja ASV aktīvi piedalīties šīs ambīcijas īstenošanā.

Jau ziņots, šonedēļ aizsardzības ministrs A. Pabriks NATO ministru sanāksmes laikā un tiekoties ar sabiedroto valstu aizsardzības ministriem, aicināja  NATO palielināt militāro klātbūtni Latvijā. A. Pabriks, skaidrojot Latvijas apsvērumus, uzsvēra, ka NATO ir jāpalielina klātbūtne Latvijā, pārejot no atturēšanas uz aizsardzības principu.

Jau ziņots, no 15. līdz 16. jūnijam aizsardzības ministrs A. Pabriks piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē. Savukārt no 28. līdz 30. jūnijam aizsardzības ministrs piedalīsies NATO samitā Madridē.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vadītāja
Anete Gnēze
Tālrunis: 67335093, 26474087
E-pasts: anete.gneze@mod.gov.lv