Slovēnijas aizsardzības ministrs apmeklēs Ādažu bāzi

07/15/2022 - 10:51
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Pirmdien, 18. jūlijā, vizītē Latvijā uzturēsies Slovēnijas aizsardzības ministrs Marjans Šarecs (Marjan Šarec), lai Ādažu bāzē tiktos ar Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Slovēnijas kontingenta karavīriem.

Tāpat ministrs Ādažu bāzē tiksies ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu, lai pārrunātu NATO samitā Madridē pieņemtos lēmumus, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas turpmāko attīstību, kā arī Krievijas agresīvās ārpolitikas ietekmi uz drošības situāciju Baltijas reģionā.

 J. Garisons arī iepazīstinās M. Šarecu ar Latvijas aizsardzības politikas aktualitātēm, tostarp, ieceri pakāpeniski ieviest Valsts aizsardzības dienestu un visaptverošu valsts aizsardzību, kā arī informēs par Latvijas pilsoņu dalību Zemessardzē un rezervistu apmācībā. 

Vizītes laikā Slovēnijas aizsardzības ministrs arī tiksies ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Sandri Gaugeru un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieri pulkvežleitnantu Džesiju Van Eiku (Jesse Van Eijk), kā arī iepazīsies ar Ādažu bāzes infrastruktūru. 

Slovēnija piedalās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā ar aptuveni 50 karavīriem.

Jau ziņots, ka NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm – Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam.

Ikdienā sabiedroto karavīri piedalās kopīgās militārās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros tika apstiprināta NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā,  šādi demonstrējot alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamu agresoru. Savukārt jau 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Atbilstoši NATO samitā Madridē pieņemtajiem lēmumiem šī gada 29. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand) parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, palielinot to līdz brigādes līmenim.

Saskaņā ar deklarāciju, Kanāda apņemas turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties ar NATO dalībvalstīm nepieciešamās infrastruktūras līdzfinansēšanā, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv