Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē notiks pasažieru termināļa spāru svētki

08/04/2022 - 17:22
Latvijā
Infrastruktūra
Spēju attīstība
Information prepared by
Preses nodaļa

Rīt, 5. augustā, Lielvārdē aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes pasažieru termināļa spāru svētkos. 

“Jaunais pasažieru terminālis ļaus operatīvi uzņemt sabiedroto valstu karavīrus, kuri ieradīsies Aviācijas bāzē, lai kopā ar mūsu bruņotajiem spēkiem piedalītos militārās mācībās, nodrošinātu atturēšanu un rūpētos par Latvijas un tās iedzīvotāju drošību. Ēkas izbūve ir būtisks solis mūsu Aviācijas bāzes attīstībā un uzņemošās valsts atbalstu spēju stiprināšanā,” uzsver A. Pabriks. 

Pasažieru terminālis Aviācijas bāzē tiek būvēts saskaņā ar NATO 2016. gadā apstiprināto spēju attīstības plānu, lai nodrošinātu sabiedroto bruņoto spēku vienību operatīvu uzņemšanu Latvijā.

Pasažieru termināļa būvniecības projektu vada NATO atbalsta un iepirkumu aģentūra (NATO Support and Procurement Agency, NSPA), kas līgumu par ēkas projektēšanu noslēgusi ar uzņēmumu SIA “Olimps” un  līgumu par būvniecību – ar uzņēmumu SIA “Arčers”. 

Finanšu līdzekļi projekta īstenošanai piešķirti no NATO drošības investīciju programmas (NATO Security Investment Program, NSIP), un projekta kopējās izmaksas ir ap 4 miljoni eiro. Projekta īstenošanā plānots investēt arī Latvijas valsts budžeta līdzekļus, 90% apmērā finansējot termināļa aprīkojuma iegādi. 

Terminālis ir projektēts pēc NATO standartiem, un tas būs paredzēts taktisko transporta gaisa kuģu, personu un kravas uzņemšanai. Terminālī plānota uzgaidāmā telpa, kravas apstrādes telpas, bagāžas lentes, pasažieru reģistrācijas telpas, kā arī citi risinājumi pilnvērtīgai pasažieru apkalpošanai.

Termināļa būvniecība tika uzsākta pagājušā gada nogalē, un to plānots pabeigt līdz nākamā gada pavasarim. Šogad tika ielikti termināļa pamati un uzliktas spāres, pabeidzot galvenās nesošās konstrukcijas. Paralēli izbūvēti visi nepieciešamie inžerniertīkli, kas savienoti ar bāzes tīkliem.

Lai nodrošinātu termināļa darbību atbilstoši Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanai, tajā atradīsies arī Valsts ieņēmumu dienesta Muitas un Robežsardzes posteņi, kas nodrošinās ieceļotāju un kravu pārbaudi un apstrādi atbilstoši normatīvajiem aktiem. 

Terminālis būs pilnībā integrēts Aviācijas bāzes un lidlauka operācijās un atvieglos gan Nacionālo bruņoto spēku, gan Valsts ieņēmumu dienesta un  Robežsardzes darbību, kā arī uzlabos pasažieru ērtības.

Nacionālie bruņotie spēki pastāvīgi turpina Aviācijas bāzes attīstību, stiprinot Gaisa spēku kaujas spējas. Pērn Aviācijas bāzē Lielvārdē tika uzcelta remontdarbnīca un pretgaisa aizsardzības apmācību ēka, kā arī militāro lidlauku “Lielvārde” atklāja instrumentālajiem lidojumiem. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv