Aizsardzības nozares vadība apbalvo Kosovā dienējušos Latvijas karavīrus

08/05/2022 - 19:28
Aizsardzības politika
Dienesta gaita
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
NATO
Information prepared by
Preses nodaļa

Šodien, 5. augustā, Ādažu bāzē aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tikās ar karavīriem, kuri atgriezušies no NATO vadītās miera uzturēšanas operācijas Kosovā, noslēdzot otro Latvijas karavīru rotāciju.

“Dienot Latvijas lielāka kontinenta ārzemēs sastāvā, jūs godam esat nesuši Latvijas vārdu Balkānos un visā pasaulē. Šonedēļ telefonsarunā Kosovas aizsardzības ministrs personīgi izteica pateicību visiem Latvijas karavīriem, kuri ir piedalījušies šajā NATO vadītājā miera uzturēšanas operācijā, kas ir vēl viens apliecinājums jūsu augstajai profesionalitātei. Paldies par jūsu dienestu bruņotajos spēkos, stiprinot Latvijas un starptautisko drošību!” uzrunājot karavīrus, uzsvēra aizsardzības ministrs A. Pabriks.

“Ar kontingenta devumu Latvijas aizsardzības sistēma kļūst bagātāka ar pārbaudītām militārām spējām, Nacionālie bruņotie spēki – ar pieredzi guvušiem karavīriem, bet Latvijas sabiedrība – ar miera sajūtu,” pauda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Ceremonijas laikā Nacionālo bruņoto spēku karavīri saņēma apbalvojumus par teicamu dienesta uzdevumu izpildi starptautiskajā operācijā Kosovā, sniedzot ieguldījumu kolektīvās aizsardzības stiprināšanā.

Dienējot Kosovā, vairāki Latvijas karavīri arī saņēma ASV Kentuki štata Nacionālās gvardes apbalvojumu (Kentucky Commendation Ribbon) par pašaizliedzīgu dienestu.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi.

Pērn Latvijas karavīri starptautiskās miera uzturēšanas operācijas ietvaros Kosovā atgriezās pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma. Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās 2021. gada 7. jūnijā. Pašlaik uz starptautisko operāciju Kosovā devusies jau trešā Latvijas karavīru rotācija.

Jau ziņots, ka Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999. gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā, un tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudzetniskas Kosovas attīstību.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī NATO misijā Irākā, ASV vadītās globālās koalīcijas pret ISIS operācijā “Inherent Resolve” Irākā, ES Apmācības misijā Mali, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA”, ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med Irini” un ANO starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā “United Nations Truce Supervision Organization” Izraēlā.

 

 

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv