Latvija Ukrainas armijai piegādājusi helikopterus Mi-17 un Mi-2

08/15/2022 - 19:09
Aizsardzības politika
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Aizsardzības ministrija informē, ka Ukrainas Gaisa spēki ir saņēmuši četrus Latvijas dāvinātus helikopterus, kas tuvākajā laikā tiks pilntiesīgi iekļauti Ukrainas armijas aviācijas flotē.

“Pirms pus gada Latvijas dāvinātās pretgaisa aizsardzības sistēmas “Stinger” palīdzēja Ukrainas armijai aizkavēt Krievijas iebrukumu. Tagad, Ukrainas karavīriem daudzviet dodoties pretuzbrukumā, mūsu dāvinātie helikopteri palīdzēs īstenot militārās operācijas un glābt dzīvības. Rietumvalstu atbalsts Ukrainai nedrīkst apsīkt, līdz tā atbrīvos visu savu teritoriju no Krievijas okupācijas spēkiem,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ukrainas Gaisa spēkiem daļēji izjauktā veidā tika piegādāti divi helikopteri Mi-17 un divi Mi-2. Pirms piegādes Latvijā tika veikta helikopteru krāsošana, kā arī vienam Mi-17 veikts kapitālais remonts. Ukrainas Gaisa spēki helikopterus sāks izmantot uzdevumu izpildē, līdz ko tiks pilnībā pabeigta to montāža.

Jau ziņots, ka Latvija ir viena no valstīm, kas Ukrainai sniegušas apjoma ziņā visnozīmīgāko atbalstu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu. Latvija Ukrainai ir piegādājusi ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes “Stinger” vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā.

Tāpat Latvija ir viena no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstīm, kuras apņēmušās palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju. Iepriekšējā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme notika šī gada 11. augustā Kopenhāgenā, un tajā piedalījās daudzu pasaules valstu aizsardzības ministri, tostarp A. Pabriks.

 

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākais eksperts
Roberts Skraučs
Tālrunis: 67335393
E-pasts: roberts.skraucs@mod.gov.lv