Pabriks ar Lielbritānijas valsts ministru Eiropas lietās pārrunās drošības politikas aktualitātes

08/23/2022 - 14:56
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Rīt, 24. augustā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Lielbritānijas valsts ministru Eiropas lietās Stjuartu Greiemu (Stuart Graham), lai pārrunātu drošības politikas aktualitātes un abu valstu sadarbību reģionālās drošības stiprināšanā. 

Tikšanās laikā amatpersonas apspriedīs papildu iespējas sniegt Ukrainai nepieciešamo militāro palīdzību, NATO Madrides samita lēmumu īstenošanu, sadarbību Apvienotajos reaģēšanas spēkos un pretgaisa aizsardzības jomā. 

S. Greiems ieņem Lielbritānijas Ārlietu ministrijas Eiropas lietu ministra amatu kopš šī gada 7. jūlija, un viņa kompetencē ir jautājumi, kas saistīti ar Eiropu, Gibraltāru, Krieviju, nacionālo drošību, aizsardzību un starptautisko drošību, kā arī starptautiskajiem tirdzniecības un sadarbības līgumiem. 

Latvija un Lielbritānija piedalās ASV vadītājā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā, kuras dalībvalstis palīdz Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, sniedzot Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamo militāro palīdzību, kā arī piegādājot humāno palīdzību kara skartajiem civiliedzīvotājiem. 

11. augustā Kopenhāgenā, Dānijā Latvija un Lielbritānija arī piedalījās konferencē par sabiedroto iespējām sniegt palīdzību Ukrainai, kurā aizsardzības ministrs A. Pabriks pauda Latvijas apņēmību turpināt atbalstīt Ukrainu, lai sekmētu tās aizsardzības spējas cīņā pret Krievijas iebrukumu.

Latvija sadarbojas ar Lielbritāniju NATO, Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā, kad iniciatīvas dalībvalstu aizsardzības ministri parakstīja nodoma protokolu par šo spēku izveidi. 2014. gada septembrī tika uzsākts darbs pie šo spēku struktūras izveides, uzdevumu un mērķu noteikšanas dalībvalstīm.

2015. gada 30. novembrī Lielbritānijā septiņas valstis – Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija – parakstīja dibināšanas līgumu par Apvienoto reaģēšanas spēku izveidi. 2017. gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt 2021. gada aprīlī tai pievienojās Islande.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju un citām šī spēku formējuma dalībvalstīm, kā arī bruņoto spēku kopējo spēju attīstība, regulāri piedaloties starptautiskajās militārajās mācībās, attīstot praktisko partnerību un jaunas kaujas spējas.

Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija un kura mērķis ir attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Tāpat Latvijas un Lielbritānijas karavīri regulāri piedalās kopā militārajās mācībās. Piemēram, šī gada jūnijā Baltijas jūras reģionā norisinājās plaša mēroga starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 22”, kurās piedalījās 14 NATO dalībvalstis, tostarp, Lielbritānija. Mācību dalībnieki kopīgo vingrinājumu laikā demonstrēja savu gatavību kolektīvās aizsardzības nodrošināšanai Baltijas reģionā, tādējādi stiprinot reģionālo drošību un veicinot atturēšanu.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: vita.brize@mod.gov.lv