Latvijas un sabiedroto bruņotie spēki militārajā parādē godinās Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 104. gadadienu

11/16/2022 - 23:05
Latvijā
Pasākumi
Information prepared by
NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta Komunikācijas pārvalde

18. novembrī plkst.13.30 Rīgā, 11. novembra krastmalā, notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Parādi, kurā piedalīsies aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Reinis Baško, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos Nodrošinājuma pavēlniecības karavīri, kuriem šogad uzticēts nest Latvijas armijas karogu. Aiz Latvijas armijas karoga grupas karogu nesīs gan NATO spēku integrācijas vienības, gan trīs Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa un Daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” karoga grupa.  Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan apgūst iemaņas un prasmes militārajās mācībās Latvijā un ārvalstīs. 

Šogad parādē piedalās arī Ukrainas karoga grupa. Latvija kopš šā gada 24. februāra ir atsaukusies uz katru Ukrainas lūgumu sniegt palīdzību. Aizsardzības nozares sniegtais atbalsts Ukrainas armijai mērāms aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, un tajā iekļautas pretgaisa un prettanku raķešsistēmas, artilērija, helikopteri, bezpilota lidaparāti, munīcija un karavīru individuālais ekipējums.

Latvijas bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Mācību vadības pavēlniecības karoga grupa, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skolas karoga grupa, Kājnieku skolas karoga grupa, Kaujas atbalsta nodrošinājuma mācību centra karoga grupa, Sakaru skolas karoga grupa, Jūras spēku mācību centra karoga grupa, Štāba bataljons, Jūras spēki, Gaisa spēki, Nodrošinājuma pavēlniecība,  Zemessardzes karoga grupa, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde, 2. Vidzemes brigāde, 3. Latgales brigāde un 4. Kurzemes brigāde, un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde. Sabiedroto bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības un Dānijas bruņoto spēku vienība. Tāpat parādē piedalīsies vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas un Jaunsardzes. 

Parādes muzikālo noformējumu nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības militāro orķestru pavadībā turpinās gājienu pa Kaļķu ielu, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu līdz Skanstes ielai.

Parādi noslēgs Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā lidojumam labvēlīgos laika apstākļos būs redzamas divas Gaisa spēku lidmašīnas “An-2”,  divi Valsts robežsardzes helikopteri – “AgustaWestland 109” un “AgustaWestland 119”, Latvijas nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” lidmašīna “Airbus 220-300”, kā arī divi Ungārijas “JAS39 Grippen” un divi Vācijas “Eurofighter” iznīcinātāji, kas veic patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Šogad parādē tiks demonstrēts Latvijas uzņēmēju ražotais bezpilota lidaparāts “Atlas Pro”, kā arī vieglais militārais transportlīdzeklis “FOX”. Parādē būs vērojama Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika, tostarp bruņumašīnas “Patria” 6x6, kuras iegādātas no Somijas uzņēmuma “Patria” un 2021. gada 29. oktobrī piegādājis pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus. Tāpat parādē varēs redzēt pašgājējhaubiču sistēmas “M109”, kuras iegādātas no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Parādē piedalīsies arī kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas “CVR(T)”, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies no Lielbritānijas Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros. Parādē demonstrēs mīnu sprādzienu izturīgos ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus “Husky”, tuvās darbības pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības sistēmu “Stinger”, taktiskos transportlīdzekļus “Bombardier MAX 650”, kvadraciklus un citu Latvijas bruņoto spēku militāro tehniku.

Parādes apmeklētāji varēs vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Itālijas bruņoto spēku tanku “Ariete” un bruņutransportieri “Centauro”, Spānijas bruņoto spēku tanku “Leopardo”, Polijas bruņoto spēku tanku “PT91”, Kanādas bruņoto spēku kaujas bruņumašīnas “LAV”, kā arī Albānijas, Čehijas, Slovēnijas, Slovākijas, Melnkalnes un Dānijas  bruņoto spēku militāro tehniku.  

Valsts policija militārajā parādē piedalīsies ar motocikliem “BMW R 1250 RT”, kurus izmanto ceļu satiksmes uzraudzībā un augstāko valsts un ārvalstu amatpersonu eskortēšanā, un autotransporta vienībām, kuras izmanto ceļu satiksmes uzraudzībā, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, tostarp operatīvajiem transportlīdzekļiem ar speciālo krāsojumu “Škoda Superb” un “Volkswagen Tiguan” , kas tiek izmantoti slēptajai satiksmes uzraudzībai cīņā ar agresīviem autobraucējiem.

Savukārt Valsts robežsardze parādē demonstrēs apvidus automašīnas „Nissan Pathfinder” ar sniega motocikliem “Polaris Wide Track LX” un “Toyota Hilux”, kurus izmanto valsts robežas apsardzībā, jauno robežsargu apmācībām un speciālo operāciju uzdevumu veikšanai, operatīvos transportlīdzekļus “Renault Trafic”, kas tiek izmantoti imigrācijas kontrolē, mobilo patruļu un kontrolposteņu nodrošināšanai, kā arī kvadriciklus “Polaris MV850”, kas ievērojami uzlabo Valsts robežsardzes mobilitāti un tiek izmantoti patruļām pierobežā. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests parādē demonstrēs specializēto Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniku, ko izmanto ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbos, tostarp “Mercedes-Benz Unimog”. 

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu – Nodrošinājuma pavēlniecība.

Parādi tiešraidē varēs vērot “Latvijas Televīzija” 1. kanālā un televīzijas interneta vietnē, kā arī “Latvijas Radio” programmā un “Rīga TV24”

17. novembrī Rīgas ostas Pasažieru termināļa piestātnēs MK3 un MK4 ieradīsies Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, patruļkuģis P - 08 “Jelgava” un Valsts robežsardzes kuģis RK-20 “Rānda”, savukārt 18. novembrī piestātnē ieradīsies arī Nīderlandes Jūras spēku kuģis M - 860 “Schiedam”. Piestātnē atrodas ASV Krasta apsardzes kuģis  “USCGC Hamilton (WMSL 753)” un 18. novembrī Daugavā pretī parādes norises vietai atradīsies Jūras spēku krasta apsardzes kuģis KA-06 “Gaisma”.  Valsts robežsardzes kuģis RK-20 “Rānda” būs atvērts apskatei. 

Tāpat 18. novembrī no plkst.11:00 līdz 16:00, Rīgas Pasažieru ostas piestātnē Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus apmeklēt Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi, kurā būs apskatāma arī Valsts robežsardzes tehnika un aprīkojums.

17. novembrī, plkst. 19.00 11. novembra krastmalā notiks parādes ģenerālmēģinājums.

Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Informējam, ka pasākumu laikā tiks veikta fotografēšana un filmēšana. 

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus iemūžināt valsts svētku pasākumus fotogrāfijās un video sociālās tīklošanas vietnēs lietojot tēmturus: #18novembris; #militārāparāde, atzīmējot Latvijas armijas sociālo mediju kontus: @Latvijas_armija un @esmukaravirs

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvju ievērībai!

Aicinām atspoguļot Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militāro parādi. Ierašanās 18. novembrī līdz plkst. 12.45 Rīgas pilī. 

Dalību pasākumā nepieciešams pieteikt līdz 17. novembra plkst. 12.00, rakstot uz e-pastu prese@mil.lv un norādot pārstāvēto plašsaziņas līdzekli, vārdu, uzvārdu un personas kodu.

Lūdzam ņemt vērā, ka dalībnieku skaits ir ierobežots. 

Līdzi nepieciešams ņemt personu apliecinošu dokumentu – pasi vai personas apliecību. Informējam, ka Jūsu dati tiks apstrādāti tikai konkrētā pasākuma vajadzībām. Datu uzglabāšanas laiks – līdz pasākuma beigām 18. novembrī.

Informāciju sagatavoja:
NBS Apvienotā štāba 
Informācijas analīzes un vadības departamenta
Komunikācijas pārvalde
E-pasts: prese@mil.lv  
Tālrunis: 67071032