I. Mūrniece Igaunijā tiksies ar Igaunijas, Lietuvas un Apvienotās Karalistes aizsardzības ministriem

01/18/2023 - 16:31
Latvijā
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Ceturtdien, 19. janvārī, aizsardzības ministru sanāksmē Igaunijā Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece tiksies ar Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkuru (Hanno Pevkur), Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku (Arvydas Anušauskas) un Apvienotās Karalistes aizsardzības ministru Benu Vollesu (Ben Wallace).
Tikšanās laikā amatpersonas pārrunās aktuālo situāciju Ukrainā saistībā ar Krievijas izvērsto karu un tā ietekmi uz reģionālo drošību, kā arī jaunas militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Apvienotajai Karalistei ir izveidojusies cieša sadarbība ar Latviju, kā arī abām valstīm ir savstarpēja izpratne par nepieciešamību atbalstīt un stiprināt Ukrainas aizsardzību Krievijas izvērstajā pilna apmēra kara darbībā. Tāpat Latvija sadarbojas ar Apvienoto Karalisti NATO, Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana. 

Jau ziņots, ka šonedēļ I.Mūrniece darba vizītē apmeklēja Ukrainu, kur Kijivā tikās ar Ukrainas Aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu (Oleksii Reznikov), pēc kuras apstiprināja, ka Latvija tuvākajā laikā Ukrainai piegādās jaunus militārā atbalsta sūtījumus – “Stinger” pretgaisa aizsardzības raķetes, helikopterus, ložmetējus ar munīciju un bezpilota lidaparātus. Tāpat Latvija turpinās apmācīt dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, palielinot apmācību intensitāti, ar mērķi apmācīt vismaz divas reizes vairāk ukraiņu nekā 2022. gadā.

Kopš kara pirmās dienas Latvija sniedz Ukrainai visaptverošu politisko, militāro, finanšu un humāno palīdzību. Līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no IKP jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu – Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv