I. Mūrniece ar Polijas aizsardzības ministru Varšavā pārrunā turpmāko militāro atbalstu Ukrainai

01/18/2023 - 19:21
Aizsardzības politika
Starptautiskā sadarbība
Information prepared by
Preses nodaļa

Trešdien, 18. janvārī, Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece Varšavā tikās ar Polijas aizsardzības ministru Marjušu Blaščaku (Mariusz Błaszczak), un pārrunāja abu valstu gatavību sniegt papildus militāro atbalstu Ukrainai karā ar Krievijas agresiju.

Tikšanās notika pirms 20. janvārī plānotās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes Ramšteinā, Vācijā, kur plānots lemt par turpmāko sabiedroto militāro atbalstu Ukrainai. Gan Latvija, gan Polija ir sniegusi ievērojamu militāro atbalstu Ukrainai un plāno jaunas piegādes. I. Mūrniece un M. Blaščaks bija vienisprātis, ka īpaši svarīgs ir Leopard un citu tanku piegādes jautājums, lai Ukraina varētu cīnīties pret Krievijas agresiju. Sabiedroto gatavība Ukrainai piegādāt tankus būs viens no galvenajiem sarunu tematiem Ramšteinas sanāksmē.

“Sagaidāms, ka tuvāko mēnešu laikā  Krievija pastiprinās uzbrukumus Ukrainai. Mēs nedrīkstam kavēties ar papildu militārā atbalsta piegādēm Ukrainai.  Savlaicīgas smago ieroču piegādes Ukrainai,  īpaši tanku piegādes,  ļaus Ukrainas bruņotajiem spēkiem vēl efektīvāk cīnīties ar Krievijas karaspēku un gūt uzvaras,” uzsver I. Mūrniece.

Ukraina augstu novērtē gan Latvijas, gan Polijas dažādos formātos sniegtās apmācības Ukrainas karavīriem. Abas valstis 2023. gadā plāno palielināt apmācāmo skaitu un apmācību jomas. Ministri pārrunāja arī Eiropas Savienības militārās palīdzības misijas (EUMAM) gaitu, kur Polija ir vadošā valsts. EUMAM ietvaros Latvija ir nosūtījusi uz Poliju vairākus virsniekus ukraiņu karavīru apmācības koordinēšanai. Gan I. Mūrniece, gan M. Blaščāks piekrita, ka apmācības lietderību palielina tā ekipējuma nodošana ukraiņu karavīriem, ar ko tiek veiktas apmācības. Šeit būtiska loma ir Eiropas Miera instrumentam (European Peace Facility), ko nepieciešams gan palielināt, gan paplašināt tā tvērumu.

Tāpat tikšanās laikā Varšavā ministri pārrunāja aktuālo situāciju Baltijas reģionā. I. Mūrniece pateicās Polijai par ciešo sadarbību un sniegto atbalstu Baltijas reģiona aizsardzības stiprināšanā. M. Blaščāks apliecināja arī turpmāku Polijas gatavību NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sastāvā stiprināt Latvijas drošību, kā arī vēlmi attīstīt divpusējo sadarbību caur citām militārās sadarbības aktivitātēm.

Jau izskanējis, ka aizsardzības ministre I. Mūrniece šonedēļ darba vizītē Kijivā ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu (Oleksii Reznikov) detalizēti pārrunāja Latvijas jau sniegtā atbalsta efektivitāti un tuvākajā laikā plānotās militārā atbalsta piegādes Ukrainai. Savukārt 19. janvārī I. Mūrniecei Tallinā plānota tikšanās ar Baltijas valstu kolēģiem un Apvienotās Karalistes aizsardzības ministru Benu Vollesu (Ben Wallace). Šīs tikšanās mērķis ir pārrunāt ģeopolitisko situāciju un koordinēt atbalsta pasākumus Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

 

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv