Svinīgā ceremonijā uz starptautiskajām operācijām Kosovā un Irākā pavada Latvijas karavīrus

01/20/2023 - 14:19
Starptautiskās operācijas
Information prepared by
Preses nodaļa

Piektdien, 20.janvārī, Ādažu militārajā bāzē Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un Nacionālo bruņoto spēku virskapelāna p.i. majors Mareks Savickis tikās ar karavīriem, kuri drīzumā dosies veikt dienesta pienākumus NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā un NATO misijā Irākā.

Svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri tradicionāli no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi. Šī būs trešā Nacionālo bruņoto spēku karavīru rotācija, kas dosies veikt dienesta pienākumus Kosovā. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku dalība NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā paredzēta uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999. gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā, un tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību.

Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020. gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam. 

Savukārt NATO misijā Irākā Nacionālie bruņotie spēki šobrīd iesaistās ar diviem štāba virsniekiem, taču drīzumā uz sešu mēnešu periodu Nacionālie Bruņotie spēki nodrošinās arī vada lieluma vienību 34 karavīru sastāvā, kuri integrēsies Dānijas kontingentā.

Latvijai kā uzticamai NATO dalībvalstij ir būtiski sniegt atbalstu kopējiem NATO valstu centiem stabilizēt situāciju Tuvajos Austrumos, lai pēc iespējas mazinātu terorisma draudu izplatīšanos. Latvijas sūtītā kontingenta plānotais uzdevums ir nodrošināt misijas spēku aizsardzību (force protection), fokusējoties uz misijas padomnieku drošas pārvietošanās nodrošināšanu misijas rajonā. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku dalība NATO misijā Irākā ir paredzēta uz laiku līdz 2024. gada 1. novembrim.

NATO misijas Irākā galvenie uzdevumi ir atbalsta sniegšana un padomdošana efektīvai un ilgtspējīgai Irākas valsts aizsardzības un drošības institūciju, un civilā sektora izveidei.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī ASV vadītās globālās koalīcijas pret ISIS operācijā “Inherent Resolve” Irākā, ES Apmācības misijā Mali, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA”, ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med Irini” un ANO starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā “United Nations Truce Supervision Organization” Izraēlā.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv