Notiks NATO krīzes vadības mācības “CMX23”

03/08/2023 - 14:59
NATO
Latvijā
Aizsardzības politika
Information prepared by
Preses nodaļa

No 9. līdz 15. martam NATO dalībvalstīs, tostarp Latvijā, norisināsies NATO krīzes vadības mācības „CMX23” (Crisis Management Exercise), kuru mērķis ir pārbaudīt alianses dalībvalstu konsultāciju un lēmumu pieņemšanas procedūras stratēģiskajā politiski militārajā līmenī.

Mācību laikā, imitējot sarežģītu civilmilitāro scenāriju, tiks pārbaudīta NATO spēja visaptveroši reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem.

NATO krīzes vadības mācībās „CMX23”, kas šogad notiks jau 23. gadu, piedalīsies NATO dalībvalstu, Somijas un Zviedrijas civilais un militārais personāls, NATO štāba un abu Alianses Stratēģisko pavēlniecību, kā arī ES struktūrvienības. Tāpat kā iepriekš, mācībās „CMX23” nav iesaistīta dalībvalstu militāro spēku izvietošana.

Lai gan NATO krīzes vadības mācībās „CMX23” jau iepriekš ir piedalījušās arī Somija un Zviedrija partnervalstu statusā, šogad tās pirmo reizi piedalīsies mācībās ar NATO uzaicināto valstu statusu.

Latvijā šajās mācībās piedalīsies valsts institūcijas, kuru kompetencē ir krīzes situācijas pārvarēšana un plānošana, lēmumu pieņemšana un saistīto pasākumu izpilde. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv