I. Mūrniece tiksies ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju

03/10/2023 - 14:38
Starptautiskā sadarbība
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

Pirmdien, 13. martā, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece tiksies ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Džordžu Fjūreju (George J. Furey).

Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas pārrunās reģionālās drošības un divpusējās sadarbības jautājumus, kā arī šī brīža situāciju Ukrainā, tostarp iespējas turpināt sniegt atbalstu Ukrainai.

Kanāda ir Latvijas sabiedrotā un tai ir izveidojušās ciešas attiecības ar Latviju. Kanāda bija starp pirmajām NATO valstīm, kas ratificēja Latvijas iestāšanās līgumu aliansē 2004. gadā. 

NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes (Enhanced Forward Presence) ietvaros. Kanāda ir vadošā valsts NATO bataljona lieluma kaujas grupai, kas izvietota Latvijā kopš 2017. gada. Kaujas grupā šobrīd ir pārstāvētas 11 NATO dalībvalstis. Latvijā izvietotā kaujas grupa ir kļuvusi par vismultinacionālāko NATO militāro vienību.

Jau ziņots, ka šobrīd ir uzsākts darbs pie NATO Madrides samitā parakstītās deklarācijas ieviešanas, lai Kanādas vadībā attīstītu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā no bataljona līdz brigādei. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv