Aizsardzības ministrija rosina zemessargiem izmaksāt piemaksu par dalību ātrās reaģēšanas spēkos Latvijas teritorijā

03/15/2023 - 10:26
Latvijā
Information prepared by
Preses nodaļa

Otrdien, 14. martā, Ministru kabinets apstiprināja grozījumus “Latvijas Republikas Zemessardzes likumā”, nosakot tiesības zemessargiem, kas veic tādus pašus specifiskus pienākumus ātrās reaģēšanas spēkos kā karavīri, saņemt vienlīdzīgas piemaksas.

Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma, par likuma grozījumu pieņemšanu lems Saeima.

Lai gan zemessargi jau šobrīd ir iekļauti ātrās reaģēšanas spēkos, līdz šim nav noteikts tiesisks regulējums par piemaksām par dalību ātrās reaģēšanas spēkos un dienestu vienībā Latvijas teritorijā, kas nodota NATO vai citas starptautiskas organizācijas komandpakļautībā.

Zemessargiem dalība ātrās reaģēšanas spēkos, tāpat kā karavīriem, ir saistīta ar dienesta pienākumu izpildi paaugstinātas bīstamības apstākļos. Lai nodrošinātu vienlīdzīgu atlīdzinājumu zemessargiem, grozījumi likumā nosaka, ka zemessargs par dalību ātrās reaģēšanas spēkos Latvijas teritorijā papildus noteiktajai zemessarga apgādei un sociālajām garantijām saņems arī karavīram noteikto piemaksu par dalību ātrās reaģēšanas spēkos un dienestu vienībā, kas nodota NATO vai citas starptautiskas organizācijas komandpakļautībā.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka lēmumu par zemessargu pārvietošanu uz Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībām ir tiesīgs pieņemt ne tikai Nacionālo bruņoto spēku komandieris, bet arī viņa pilnvarots komandieris, tādējādi nodrošinot operatīvu lēmumu pieņemšanas gaitu.

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Daniela Reihenbaha
Tālrunis: 67335093
E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv