Valsts aizsardzības dienesta karavīriem plānots izmaksāt divas reizes lielāku kompensāciju nekā Igaunijā, Lietuvā vai Somijā

04/08/2023 - 09:15
Latvijā
Aizsardzības politika
Information prepared by
Preses nodaļa

Aizsardzības ministrija ir plānojusi, ka valsts aizsardzības dienesta karavīri Latvijā, kuri dienestam būs pieteikušies brīvprātīgi, saņems gandrīz divas reizes lielāku finansiālo kompensāciju nekā viņu kolēģi Somijā, Igaunijā un Lietuvā.

Plānots, ka Latvijā valsts aizsardzības dienesta karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā. Savukārt Somijā obligātā dienesta karavīri ik mēnesi saņem 165 līdz 363 eiro lielu kompensāciju un sociālās garantijas. Igaunijā – 100 līdz 230 eiro un sociālās garantijas, bet Lietuvā kompensācijas apjoms ir no 239 līdz 374 eiro mēnesī kopā ar sociālajām garantijām. Par valsts aizsardzības dienesta karavīru ikmēneša un atvaļināšanās kompensācijas apmēru gala lēmumu pieņems Ministru kabinets.

Latvijā valsts aizsardzības dienestam pakļauti vīrieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Tāda pati vecuma amplitūda ir noteikta Igaunijā, bet Somijā tiek iesaukti vīrieši līdz 30 gadu vecumam, savukārt Lietuvā no 18 līdz 23 gadu vecumam. Tāpat kā Latvijā, arī Somijā, Igaunijā un Lietuvā sievietes valsts aizsardzības dienestā var pieteikties brīvprātīgi.

Visvairāk – 21 000 apmācāmo ik gadu tiek uzņemti Somijas bruņoto spēku rindās. Lietuvā ik gadu dienestā tiek iesaukti 4 000 vīriešu, no kuriem vairums dienestam piesakās brīvprātīgi. Igaunijā ik gadu dienesta gaitas sāk 3 500 jauniešu, no kuriem vairums dienestu izvēlas brīvprātīgi.

Latvijā valsts aizsardzības dienesta gaita Nacionālo bruņoto spēku vienībās ilgs 11 mēnešus. Visīsākais dienesta ilgums – 9 mēneši – ir Lietuvā. Savukārt Igaunijā, atkarībā no vienības un karavīra specialitātes, tas svārstās no 8 līdz 11 mēnešiem, bet Somijā no 6 līdz 12 mēnešiem.

Jau ziņots, ka 5.aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot, ka Latvijā tiek ieviests valsts aizsardzības dienests.

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones – sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra – dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču, nepieciešamības gadījumā, trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Lai uzzinātu vairāk par pieteikšanos, kandidāti aicināti zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv.

Informāciju sagatavoja:
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa
Tālrunis: 67335393
E-pasts: prese@mod.gov.lv